49,3865$%0,03
55,3886€%0,11
65,5638£%0,10
6.584,20%-0,34
10.748,00%-0,34
%
CHP Gaziantep İl Başkanı Vakkas Acar, Halk Ekmek Fabrikası’nın Ramazan ayında artan ekmek ihtiyacını karşılamak üzere açılan un ihale sürecinin şaibelerle dolu olduğunu, piyasa ortalaması 900 TL olan un’un, belediyeye 1000 TL’ye satıldığını ifade etti.

Şeffaf, katılımcı ve kamusal alanın çıkarlarını ön plana alan bir ihale yerine doğrudan temin yolunu seçildiğini ifade eden Acar,” Olağanüstü hâl, deprem, sel, felaket, pandemi gibi dönemlerde ihtiyaçların acil sağlanması için tercih edilen bu yöntemin Ramazan ayında uygulanması bir takım soru işaretlerini de beraberinde getirdi” diye konuştu.
Acar, belediye meclis üyelerinin yer aldığı Denetim Komisyonu’nun yaptığı incele sonucu ‘Un İhalesi’de piyasaya göre kamuyu zarara uğratan fiyat farkları, ihale sürecinde yaşanan usulsüzlükler ve belirlenen alım yöntemi sert bir dille eleştirdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin un alımı ihalesinde birtakım gariplikler olduğunu belgeleriyle tespit ettiklerini vurgulayan Vakkas Acar 9 ilçe başkanı ile birlikte yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayında artan ekmek ihtiyacını karşılamak üzere 3 Şubat 2026 tarihinde doğrudan temin yolu ile 600 ton un ihalesi yapmış. Doğrudan temin ile ihale mal ve hizmet alımı; toplum mağdur olmasın diye deprem, afet, sel, salgın hastalık gibi olağanüstü hallerde yapılır. Ancak Ramazan ayının tarihi belli, ne yapılması gerektiği çok açık yani ortada olağanüstü bir hal yok. Bu kadar büyük tonajlı bir ihaleyi neye göre olağanüstü hale indirgediler bunu çok merak ediyoruz. Kaldı ki alınan unun fiyatı piyasa fiyatının çok üzerinde. Bir açıklama bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin un alımı ihalesine ilişkin süreci de anlatan CHP İl Başkanı Acar, çok tartışılacak konulara dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Un ihalesi 3 Şubat 2026 tarihinde ihaleye çıkıyor. İdare yani büyükşehir belediyesi tarafından hemen teklifler alınıyor. Aynı gün ihale değerlendiriliyor, kazanan firma belirleniyor. Aynı gün sözleşme imzalanıyor. İşin bitiş tarihi de 3 Şubat. Yine aynı gün dev tonajlı 600 ton un yaklaşık 30-35 kamyon ile taşınması gerekiyor ki teslim alınıyor. Büyükşehir belediyesi 1 gün içinde imkansızı gerçekleştiriyor. Şimdi soruyoruz. Bu un hangi depoya indirildi. Kâğıt üstünde yapıldığını düşündüğümüz bu ihalenin görüntülerini kamuoyu ile paylaşsınlar”
Vakkas Acar, kamuyu zarara uğratan un ihalesi konusunda benzer ihaleleri yapan CHP’li belediyeler ve piyasadan topladıkları emsal rakamlara bakıldığında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ‘yandaş’ firmadan yüksek fiyatla alım yaptığının net olarak görüldüğünü sözlerine ekleyerek, “Bu tür ihaleleri yapan belediyelerimiz ile un piyasasından fiyat topladık. Un ihalelerinde fiyatlar genellikle çuval başına veriliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi piyasada 900 lira olan unu 1000 liraya almıştır. Ayrıca anlamadığımız bir şekilde 600 ton unu aldıktan 3 gün sonra 975 liradan bir kamyon daha un temin edilmiş. Özet olarak tüyü bitmedik yetimin, öksüzün, garip- gûrabanın hakkı yandaşa peşkeş çekilmiştir. Bu işin peşini bırakmayacağız. İktidar oldukları için halkın kaynağını bugün pervasızca harcayanlar, zamanı geldiğinde hesap verecek ve halkın vicdanında asla aklanamayacak” dedi.
NURDAĞI’NDA ÜNİTE VAR, HİZMET YOK!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.