DOLAR

38,8462$% -0.03

EURO

43,8849% 1.15

STERLİN

52,1149£% 0.89

GRAM ALTIN

4.046,76%1,16

ÇEYREK ALTIN

6.727,00%0,56

BİST100

9.668,36%1,33

a
alan18-kopya
alan15-kopya

BOĞAZDAKİ HER RAHATSIZLIK MASUM OLMAYABİLİR

Medical Point Gaziantep Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Kalender, halk arasında sıkça göz ardı edilen ancak erken teşhisle tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olan gırtlak (larenks) kanserine karşı önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Kalender, gırtlak kanserinin genellikle basit bir boğaz enfeksiyonu ya da geçici ses kısıklığı sanılarak ihmal edildiğini belirterek, “Oysa bu tür belirtiler bazen vücudun ciddi bir hastalık için verdiği ilk sinyaller olabilir. Erken tanı, tedavi başarısında en büyük etkendir,” dedi.

3 HAFTADAN UZUN SÜREN SES KISIKLIĞINI HAFİFE ALMAYIN

Özellikle 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı, boğazda takılma veya yanma hissi, yutma güçlüğü, boyunda şişlik, kronik öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Kalender, bu tür semptomların özellikle sigara ve alkol kullanan bireylerde daha da ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

“Toplumda genellikle ses kısıklığı kendi kendine geçer düşüncesiyle önemsenmiyor. Ancak bu süreçte hastalık ilerleyebiliyor. Gırtlak kanseri erken evrede fark edilirse, hem cerrahi hem de radyoterapiyle yüksek oranda başarı sağlanabiliyor” diyen Kalender şöyle konuştu:

SİGARA BAŞLICA RİSK FAKTÖRÜ

 “Sigara yalnızca akciğerlere değil, baş ve boyun bölgesine de ciddi zarar verir. Özellikle 40 yaş üzeri, uzun süreli sigara içicilerinde risk ciddi şekilde artar. Alkol kullanımı da bu riski artırır.

TOPLUM BİLİNÇLENMELİ, ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Her boğaz ağrısını basit bir soğuk algınlığı olarak değerlendirmek hastalığın ilerlemesine neden olabilir. İnsanlar kendi bedenlerini tanımalı, geçmeyen belirtileri ciddiye almalı. Uzun süreli ses değişikliği veya boğazda geçmeyen rahatsızlık varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı.

YAŞAM KALİTESİ KORUNABİLİYOR

Gırtlak kanserinde erken teşhis sayesinde ses ve yutma fonksiyonlarının korunabildiğini belirten Dr. Kalender, modern tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam kalitesini yükselttiğini ifade etti.

 “Boğazınızda bir gariplik mi hissediyorsunuz? Konuşurken zorlanıyor musunuz? Bunu göz ardı etmeyin. Vücudunuz size her zaman sinyaller gönderir. O sinyalleri duymak hayatınızı kurtarabilir. Artık erken tanı sayesinde organ koruyucu tedaviler mümkün hale geldi. Bazı durumlarda cerrahiye bile gerek kalmadan sadece radyoterapi ile tamamen iyileşme sağlanabiliyor,” dedi.

sedef-moda
0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

HHDD’DEN TIP HUKUKU KONGRESİ

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.