DOLAR

32,5773$% 0.07

EURO

34,8998% 0.05

STERLİN

40,6105£% 0.17

GRAM ALTIN

2.438,59%0,37

ÇEYREK ALTIN

4.094,00%0,31

TAM ALTIN

16.329,00%0,33

ONS

2.325,43%0,16

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2169198฿%0.11479

a
alan18-kopya

Kadınların Kurban Bayramı telaşı başladı

Eşsiz lezzetlerin son durağı, kahramanlık mücadelesi ve her zaman cana yakın olan insanlarının yaşadığı, bölgenin damak tadı, mutfağında eşsiz lezzetlerden oluşan yaklaşık 500 çeşit yemek türü ile UNESCO tarafından 33 ülkeden 47 şehrin içinde yer aldığı “Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi kategorisinde dahil edilen Gaziantep’te kadınların yöreye has Kurban Bayramı telaşı başladı.

Her yıl Kurban Bayramı öncesi Gaziantepli kadınlar gerek akrabaları ve gerekse de komşuları ile bir araya gelerek imece usulü bayramda yiyecekleri ekmekleri (Yufka) hazırlarlar.  Sabahın erken saatlerinde kalkan Gaziantepli kadınlar, önce hamuru yoğururlar ve bir süre dinlenmeye bırakırlar. Daha sonra da komşuları ve yakınları ile birlikte bir yandan oklava yardımı ile düz tahta üzerinde açıldıktan sonra ateş üzerindeki Saç’ta pişirilen yufka ekmekler kurutulup üst üste konularak üzeri örtülerek muhafaza edilir.

Gaziantepli kadınların büyük emek harcayarak hazırladıkları ekmeğinin en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır. Kullanılacağı zaman kuru yufkaların üzerine su serpilerek biraz bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yenmeye hazır hale gelen yufka, öylece yenildiği gibi dürüm olarak ya da çeşitli yemek malzemesi olarak da kullanılabilir.

Gaziantep kültürünü yaşatmaya çalışan ve sadece bayramlarda değil sık sık şehre has ekmeği yaptıklarını belirten Avcı Şıho’nun 9 kızı ve torunları  Kurban bayramı hazırlıklarına şimdiden başladıklarını söylediler.

9 kız kardeş ve torunlar bir günde 150 kilo ekmeği hazır hale getirdikten sonra kendi aralarında paylaşım yaparak evlerinde muhafaza altına aldıklarını ifade ettiler.

Kardeşlerden Güllü Ayaslan, imece usulü ile yaptıkları ekmeğin son derece sağlıklı olduğunu belirterek,”  Yaptığımız ekmeğin unu kepekli olduğu için daha doyurucu, mayasız olması nedeniyle de hafif ve ayrıca bağırsak sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar.

Ekmeği yapmaya başlarken genellikle sabahın erken saatlerinde kalkarız, unu, tuz ve su ile karıştırarak hamur haline getiririz. Mayasız olduğu için hamuru yaklaşık bir saat dinlenmeye bırakırız.  Odun ateşi ile yapılan ekmek daha lezzetli olur. Ekmek yapımı öncesi dinlenmeye bırakılan hamuru yumak haline getiririz.

Dinlenen hamur açmaya hazır halı geldikten sonra en az üç kişi ile yapılır.  İki kişi  tahta üzerinde oklava ile açma yapar, bir  kişi ise saçın üzerinde ince açılmış ekmeği gevreyinceye kadar hafifçe yakmadan pişirir. Pişen ekmekler üst üste konulup üstüne bir örtü örtülerek saklanır. Yenileceği zaman kaç tane yenilecekse çıkarılır. Üzerine su serpiştirilerek ıslatılır bir bezin içinde biraz bekletilerek yumuşaması sağlanarak afiyetle yenir” dedi.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Dalgaların dövdüğü kıyıda tarihi mozaik gün yüzüne çıktı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.