DOLAR

32,3185$% 0.2

EURO

35,1225% -0.03

STERLİN

41,0875£% 0.16

GRAM ALTIN

2.295,33%0,80

ÇEYREK ALTIN

3.949,00%-0,46

TAM ALTIN

15.794,00%-0,47

ONS

2.213,04%0,85

BİST100

9.046,15%2,72

BİTCOİN

2304803฿%2.07328

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

Gaziantep Baro’sundan YSK’ya tepki

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı YSK kararının hukuken ve vicdanen kabul edilemez olduğunu söyledi. Şarklı, “İstanbul’da bulunan 30 bin sandıkta görev yapmak üzere 30 bin gönüllü avukat için ‘Her sandığa bir avukat’ çağrısıyla meslektaşlarımızı göreve çağırıyoruz.”dedi.

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı YSK kararının hukuken ve vicdanen kabul edilemez olduğunu söyledi. Şarklı, “İstanbul’da bulunan 30 bin sandıkta görev yapmak üzere 30 bin gönüllü avukat için ‘Her sandığa bir avukat’ çağrısıyla meslektaşlarımızı göreve çağırıyoruz.”dedi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar ile İstanbul Seçimlerinin iptal edilmesi, Türkiye genelinde protesto edildi. Gaziantep Barosunda düzenlenen basın toplantısında İstanbul Seçimlerinin iptal edilmesi, kara bir leke olarak yorumlandı.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesi Türkiye genelinde Barolar tarafından protesto edildi. Gaziantep Barosunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, YSK kararının hukuken ve vicdanen kabul edilemez olduğunu söyledi. Şarklı açıklamasında, “YSK'nın kısa kararından ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden seçimin; usulüne aykırı oluşturulan seçim kurulları nedeniyle iptal edildiği anlaşılmaktadır. YSK'nın sandık kurullarının oluşumuna ilişkin 135 sayılı Genelgesinin 4. Maddesinde 298 Sayılı Yasanin 23. maddesine atıfta bulunmak suretiyle;  “…İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22'nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler. Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksiklikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimseler arasından tamamlanır.” denmektedir.”

“KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

“Yani seçim kurullarının oluşumunda seçime katılan siyasi partilerin hiçbir müdahalesi yoktur. Kaldı ki, YSK benzer şekilde Bursa Mustafa Kemal Paşa İlçesi seçimleri için; seçim kurullarının 02.03.2019 tarihinde kesinleştiği gerekçesiyle, sandık kurullarının usulüne uygun olmadan oluşturulduğuna ilişkin tam kanunsuzluk iddiasının Reddine karar vermişken, bir başka seçimin bu gerekçe ile İptalini Hukuki ve Vicdani olarak kabul etmek mümkün değildir.”

“HUKUK TARİHİNDE KARA BİR LEKE OLARAK YERİNİ ALACAKTIR”

“Bu kararla; ülkemizin uzun ve sıkıntılı demokrasi tarihinde edinilen tecrübeler, yasal düzenlemeler ve seçim kurullarının uygulamaları ile oluşan yerleşik içtihatlar, teamüller ve ilke kararları yok sayılmıştır.  Halbuki bunların tamamı seçimlerin sağlıklı işlemesi, millet/seçmen iradesinin şaibesiz bir şekilde sandığa yansıması içindir. Ancak YSK kararı ile tüm bu birikim bir yana atılınca, artık seçmenin seçim sonuçlarına ilişkin kuşku ve endişeleri artacağı gibi sandık kurulu başkan ve üyeleri de potansiyel suçlu gibi görülecektir.  Demokrasi, öncelikle halkın iradesi ile şekillenen seçim sonuçlarına saygı duymakla mümkündür. YSK şeklin ikincil sayılması gerektiğini, esas olanın seçmenin iradesi olduğunu birçok kararında olduğu gibi “mühürsüz oyların geçerliliğine ilişkin karar"ı ile de göstermiştir.  Hal böyleyken; demokrasi birikimimizi, kültürümüzü ve yıllar içinde oluşan tüm içtihatları yok sayarak alınan bu karar, demokrasi ve hukuk tarihimizde maalesef Kara Bir Leke olarak yerini alacaktır.  İlkesel bazda yaptığımız bu açıklama ile amacımız; hukuksuzluğu kabul eden anlayışa karşı temelini hukuk ve adaletten alan demokrasiye sahip çıkmak ve onu savunmaktır.”

YSK KARARI, HİÇ BİR YARGI NORMUNA UYGUN DEĞİLDİR

“Uluslararası insan hakları metinleri ve ulusal mevzuat ile anayasa çerçevesinde hiçbir oturmayan bu kararın bizde oluşturduğu en büyük kaygı ülkemizde gittikçe daralan özgürlük alanının artık sonuna gelinmiş olmasıdır. Bu andan itibaren ülke genelinde yer alan herhangi bir mahkeme kararının meşruluğunun halkımızca tereddütsüz kabulü mümkün olmayacaktır. Ülkenin en tecrübeli en yüksek mahkeme üyelerinden seçilen YSK tarafından verilen karar ne kendi içtihatlarına ne yürürlükteki mevzuata ne de uluslararası normlara uygun değildir.”

“ADİL YARGILANMA TEMİNATI AYAKLAR ALTINA ALINDI”

“2016 Temmuz ayında yaşanan darbe girişimi bahane edilerek daraltılan demokratik alan artık çökmüştür. KHK’lar ile gerekçesiz ve hukuksuz başlayan işten çıkarmalar, kamudan ihraçlar, derneklerin kapatılması, siyaset yapma alanına engel koyma, ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar, basına yönelik ağır sansür ile fiili uygulamalar eliyle anayasal ve yasal tüm temel insan haklarına yönelen baskı ve saldırılar normalleştirilmeye çalışılmıştır. Anayasal hakların en büyük koruyucusu ve garantisi olması gereken yargı kurumu tarihinde hiç olmadığı kadar işlevsiz ve anlamsız bırakılmıştır. Adil yargılanma teminatı ayaklar altına alınmış, tarafsız yargı tamlaması ciddiyetini yerle bir edilmiş, içi boşaltılmıştır. Halkın adalete inancı kalmazsa söz biter.”

“HER SANDIĞA BİR AVUKAT”

“Halkımızın seçme ve seçilme hakkını gereği gibi kullanabilmesi, seçim sonuçlarının siyasal baskı ile etkilenmesinin önüne geçmek üzere tüm siyasi partilerden bağımsız ve tarafsız bir örgütlenme önerisi olarak, İstanbul’da bulunan 30 bin sandıkta görev yapmak üzere 30 bin gönüllü avukat için ‘Her sandığa bir avukat’ çağrısıyla meslektaşlarımızı göreve çağırıyoruz.”

Şarklı, konuyla ilgili imza kampanyası başlatacaklarını ve 30 binin üzerinde avukatın bu çağrıya yanıt vereceğine inandıklarını söyledi.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Kazada hayatını kaybeden muhtarın eşi muhtarlığa aday oldu

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.