DOLAR

32,3299$% 0.23

EURO

35,1631% 0.08

STERLİN

40,9920£% -0.06

GRAM ALTIN

2.295,84%0,82

ÇEYREK ALTIN

3.955,00%-0,55

TAM ALTIN

15.822,00%-0,55

ONS

2.215,03%0,94

BİST100

9.054,58%2,81

BİTCOİN

2276749฿%0.66315

a
alan18-kopya
ak-parti
ak-parti

GAÜN’den Türkiye’nin üçüncü plazma üretim sistemi

COVİD 19 tedavisi olumlu sonuçlanarak vücudunda antikor oluşan hastalardan alınan kanın patojenlerinden arındırılarak tedavileri süren hastalara nakli yoluyla tedavi edilmesini öngören yöntemi Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşan Gaziantep Üniversitesi, hastalığın başladığı günlerde Kızılay’ın Ankara ve İstanbul Kan Merkezi’ne kurduğu patojenlerden arındırılmış plazma üretimini sağlayacak merkezin üçüncüsünü GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kurarak tedavi çalışmalarına hız verdi.

TÜRKİYE’DE EŞİ OLMAYAN SİSTEM

Gaziantep Üniversitesi’nde Aferez Merkezi’ne kurulan patojenlerden arındırılmış plazma üretim sistemiyle tedavinin başlaması nedeniyle Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Suat Zengin, Nükleer Tıp Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa ve Kızılay Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Nihat Yıldırım ile düzenlediği basın toplantısında, hastalığın başladığı ilk günlerde Gaziantep Üniversite’ne kurulma hazırlıkları süren patojenlerden arındırılmış plazma üretimini sağlayacak iki sistemin Kızılay’dan gelen talep ve Sağlık Bakanlığının önerisi ile hasta sayısı daha fazla olan Ankara ve İstanbul’da kurulduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Ancak şu anda Gaziantep’te de hasta sayımız arttı. Türkiye’de üçüncü Ribofilavin yani B2 vitaminiyle güvenli bir şekilde patojen inaktivasyonu yapan sistemi üniversitemiz Şahinbey Araştırma Hastanesi’ne kurduk” dedi.

COVİDİ YENEN İŞÇİDEN ALKIŞLIK BAĞIŞ

Patojenlerden Arındırılmış İmmün Plazma Üretim Sistemi için hastalığı yenip, vücudunda antikor oluşan kişilere kan bağışı çağrısında bulunan Rektör Prof. Dr. Ali Gür açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şu anda yoğun bakımdaki hastalarımız için kullanacağımız kanı veren hastamız 35 yaşındaki Hasan Çokgezici bir fabrika işçisi, hastalığı dayısı ile birlikte yendikten sonra 23 Nisan 2020’de hastanemizde plazma bağışında bulunmuştu. Şimdi yeniden ihtiyaç olduğunu belirterek aradığımızda iş çıkışı evine bile gitmeden hastanemize geldi. Kendisini kutluyor ve diğer iyileşen hastalarımıza da umut olmasını diliyoruz. Şu aşamada plazma bağışı çok önemli. Unutmamalıyız ki yoğun bakım ya da solunum cihazına bağlı olarak tedavi edilmeye çalışılan hastalar hepimizin yakını olabilir. Bu vesileyle toplumda COVİD geçirmiş olan uygun donör hastalarımızın mutlaka verici olmasının kendileriyle beraber ailelerine ve topluma fayda vereceğini söylemek istiyoruz. Donörlerden plazma alınmadan önce bunların gerekli COVID 19 plazma bağışçısı kurallarına uygunluğu dikkatli bir şekilde test ediliyor. Her hastadan ortalama 600 mililitre plazma alınıyor ve bu plazma 200 ml. halinde 3 COVİD hastasına verilebiliyor. Plazmanın patojenlerden arındırılma işlemi ortalama 7 dakika sürüyor.”

GAÜN ÇOK ÖNEMLİ HİZMETLER YAPTI

Gaziantep Üniversitesi’nin plazma sistemi kurulmasını sağlayan protokolün imza töreninde konuşan Gaziantep Kızılay Şube Başkanı Prof. Dr. Nihat Yıldırım ise, Gaziantep’te bulaşma riskinin giderek arttığına dikkat çekerek, “Bununla beraber iyileşme oranı da artıyor. İyileşen vatandaşların plazma bağışçısı olması bizim için çok önemli. Buradaki cihazlar tamamen gönüllülerimizin vereceği plazmalara bağlı. Türkiye’nin üç noktasında Gaziantep Üniversitesi ile Kızılay işbirliğiyle önemli bir tedavi çalışması yürütülüyor. Pandemi döneminde yapmış olduğu işbirlikleri, projeler ve yardımları için Gaziantep Üniversitesi’ne teşekkür ederiz. Bundan sonra da Kızılay ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği hızlıca yola devam edecek. Tüm vatandaşlarımızdan temizlik, mesafe ve maske kullanımı için de ayrıca rica ediyorum. Bağışçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Sağlık Bakanlığı’ndan okullar için yeni önlemler rehberi

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.