DOLAR

32,5743$% 0.28

EURO

34,7796% 0.04

STERLİN

40,5243£% -0.23

GRAM ALTIN

2.492,47%0,34

ÇEYREK ALTIN

4.260,00%0,23

TAM ALTIN

16.958,00%0,23

ONS

2.378,30%-0,03

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2068208฿%3.92924

a
alan18-kopya

Avrupalı çiçeği hediye ediyor, Türkler düğüne gönderiyor

Gaziantep Çiçekçiler Derneği Onursal Başkanı Ender Kandemir, Türkiye'de çiçek kültürünün düğünlere çelenk gönderilmesi ile sınırlı kaldığını söyledi.

Gaziantep Çiçekçiler Derneği Onursal Başkanı Ender Kandemir, Türkiye'de çiçek kültürünün düğünlere çelenk gönderilmesi ile sınırlı kaldığını söyledi.

Kandemir, Avrupa ülkelerinde çiçeğin hediyeleşmek için alındığını ve yıllık kişi başı 50 Euro harcandığını, Türkiye'de ise bu rakamın kişi başı 3 Euro olduğunu ve tüketimin yüzde 80'ini düğünlere gönderilen çiçeklerin oluşturduğunu belirtti.

Çiçekçiler Derneği Onursal Başkanı Ender Kandemir , Türkiye'de çiçeğin sadece 'Sevgililer Günü', 'Anneler Günü' gibi özel günler ve düğünler ile bütünleştirildiğini söyledi. Düğün ve özel günler dışında nadiren çiçek satışı yapıldığını, bu durumun üzücü ve düşündürücü olduğunu ifade etti.

Dünyada üretilen çiçeğin yarısının çiçekle hediyeleşmeyi kültür edinen Avrupa ülkelerinde tüketildiğini anlatan Kandemir, "Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başı çiçek harcaması ortalama 50 Euro civarında. Türkiye'de ise son yıllarda artış olmasıyla birlikte yeni yeni yıllık kişi başı harcamada 3 Euro seviyesine ulaştık. Rakamlar arasındaki uçurum Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki çiçek tüketim ve anlayışını da net şekilde ortaya koyuyor. Çünkü, Avrupa ülkelerindeki çiçek tüketiminin yüzde 60'ı hediye olarak gönderiliyor, yüzde 20'si düğün veya açılışlara, geri kalan kısmı da özel günler de yapılıyor. Türkiye'de ise maalesef tüketilen çiçeğin yüzde 80'i düğünlere çelenk olarak gönderiliyor" diye konuştu.

Çiçeğin en güzel hediye olduğunu ve bu kültürün yaygınlaşması gerektiğini anlatan Kandemir, bunun için yüzde 18 olan çiçekteki KDV oranının düşürülmesini isteyerek şöyle konuştu:

"Bugün çiçek maalesef özel günlerde alındığı için lüks olarak görülüyor. Bu algıyı değiştirmek için çiçekteki fiyatları düşürmemiz gerekiyor. Bunun için de öncelikli olarak Avrupa'daki gibi yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 5 seviyelerine çekmek lazım. Avrupa ile kıyasladığımız zaman Türkiye'deki çiçek tüketimi çok uç noktalarda. Çünkü yüksek KDV haliyle rakamlara yansıyor. Bu nedenle lükse giren çiçek tüketimini artırmak için KDV'nin düşürülmesi gerekiyor. İndirime gidilmesi halinde çiçek tüketiminin artacağına; insanların sadece Sevgililer Günü'nde değil, düzenli olarak çiçek alacağına inanıyoruz. Çünkü çiçekle kötülük yapamazsınız. Çiçeği kime verirseniz verin mutlu edersiniz. Bu nedenle KDV oranları düşürülerek çiçekteki lüks algısı ortadan kaldırılmalı ve özel günlerle sınırlı kalmamalıdır."

sedef-moda
sedef-moda
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Avrupalı çiçeği hediye ediyor, Türkler düğüne gönderiyor

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.